Гърция изпълнила значителна част от препоръките на ЕК

ЕС
17:47 - 05 Юли 2023
1365
Гърция изпълнила значителна част от препоръките на ЕК

Четири от петте препоръки за върховенството на закона, които Европейската комисия отправи към Гърция миналата година, са почти напълно изпълнени, написа АНА-МПА. 

Информационната агенция отбеляза, че въпреки че все още има опасения относно върховенството на закона в някои държави-членки на ЕС, докладът се е превърнал в основен двигател за промяна и положителни реформи. Докладът на Комисията разглежда четири основни области в страните: националните правосъдни системи, антикорупционната рамка, медийния плурализъм и други институционални проверки и баланси. 

Докладът показа, че в Гърция са почти изпълнени около 65 процента от препоръките в тези сфери. В него се отбелязва, че най-големият напредък засяга борбата с корупцията, тъй като позицията на южната ни съседка в показателите на Асоциацията „Прозрачност без граници“ (Transparency International) показва значително подобрение.

Също така през февруари в държавата беше прието законодателство, предлагащо систематична проверка на точността на декларациите за имущество, което доведе до по-голяма прозрачност и по-добър финансов контрол. Освен това бяха предприети мерки за цифровизиране на съдебната система и подобряване на съдебната карта. Бяха приети и строги наказания за притежаването и трафика на шпионски софтуер.

Гърция отбеляза напредък и в работата с организациите на гражданското общество.

Що се отнася до безопасността на журналистите, Комисията посочва, че важна стъпка за напредъка по този въпрос е създаването на работна група в сътрудничество с гръцкия Генерален секретариат за информация и комуникация и министерствата.

Единствената от петте препоръки, по която в Гърция не е постигнат напредък през тази година, е тази за процеса на подбор на ръководство на съдебната власт съгласно европейските стандарти за назначаване на съдии. Този въпрос обаче изисква преразглеждане на конституцията, отбелязва БТА.