Гърция изтрещя: €300 глоба за неваксиниран в закрито помещение

Актуални новини
13:08 - 15 Юли 2021
2967
Гърция изтрещя: €300 глоба за неваксиниран в закрито помещение

От 16 юли всяко неваксинирано лице в Гърция, което направи опит да влезе в затворено пространство, без да представи удостоверение за имунизация срещу COVID-19, подлежи на глоба в размер на 300 евро, съобщава белградският Blic.

„Ако се опитате да фалшифицирате сертификата за ваксинация, глобата става десет пъти по-висока - гръцкото правителство ще ви начисли 3000 евро, веднага щом упълномощените лица проверят в специално разработено приложение дали вашият сертификат е валиден“, предупреждават от редакцията.

„Засега важи препоръката, че няма да има локдаун, но от утре неваксинираните изобщо няма да могат да влизат в ресторанти, кина, театри и закрити помещения. Тези пространства могат да бъдат запълнени до 75 процента. Има приложение, което ще покаже дали човек е бил ваксиниран или не, проверките ще се осъществяват на входа“, предаде кореспондент на РТС от Гърция.

Като се има предвид, че през последните няколко дни в страната са регистрирани 3000 нови случая, тази драстична мярка на гръцкото правителство става разбираема, коментира изданието.

В допълнение към санкциите за неваксинираните, Гърция ще въведе задължителна ваксинация за възрастни хора и здравни работници от 1 септември с цел увеличаване на сегашните 40 процента ваксинирани до 70 процента от населението до есента.