Гърция може да се завърне към строгите икономии

Ципрас предупреди сънародниците си да внимават как ще гласуват на 7 юли

Политика
15:24 - 07 Юни 2019
1992
Гърция може да се завърне към строгите икономии

Гръцкият премиер Алексис Ципрас предупреди гърците, че може да се върнат "тъмните дни на строги икономии". Изказването му идва ден, след като Еврокомисията публикува доклад, в който предупрежава, че социалните мерки на гръцкото правителство могат да провокират фискално дерайлиране.

По-рано тази седмица Брюксел откри 5 млрд. евро дупка в бюджета на Гърция за периода 2019-2020 година. Според анализите, липсите са в резултат на мерките, обявени от Ципрас.
Премиерът от своя страна атакува кредиторите, подчертавайки, че някои служители използват победата на консервативната „Нова демокрация“ на последните избори за Европейски парламент, за да подкопаят политиката на неговата администрация.
Резултатите от изборите подкопаха апетита на стария политически елит в Гърция и ултраконсервативните кръгове в Брюксел да поставят под въпрос нашите политически избори и да възпрепятстват нашите планове, заяви Ципрас пред журналисти.
Той каза, че извънредните парламентарни избори, насрочени за 7 юли, ще бъдат от решаващо значение, предупреждавайки гърците, че в зависимост от това как ще гласуват, "връщането в тъмните дни" на строгите икономии в Гърция може да бъде сред възможностите.
Ципрас също се позовава на препратката в доклада към необходимостта от намаляване на броя на краткосрочните работници на договор на държавната служба. Не сме имали този въпрос от 2014 г. насам, каза той, отбелязвайки, че лидерът на "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис е бил министър на административната реформа, който наблюдава публичния сектор през този период.
Коментирайки доклада на ЕК, Мицотакис заяви, че той просто посочва това, върху което той отдавна акцентира, а именно „масовото разпуснатост при осъществяването на значителни реформи за подобряване на ефективността на държавната администрация“.