Гърция нареди незабавна регистрация на всички НПО, помагащи на мигранти

Властите се опиват да въведат ред в хаотичната ситуация на островите

Новини
14:10 - 05 Февруари 2020
1297
Гърция нареди незабавна регистрация на всички НПО, помагащи на мигранти

Гърция нареди на всички неправителствени организации, които помагат на мигранти на егейските острови незабавно да се регистрират пред властите, обяви представител, цитиран от ДПА и news.bg.

"Тези организации никнат като гъби след дъжд. Някои се държат като експлоататори", коментира пред радио "Прото тема" заместник-министърът на миграцията Йоргос Кумуцакос.

Парламентът на Гърция прокара съответното законодателство на извънредно заседание по-рано тази седмица. Властите се опиват да въведат ред в хаотичната ситуация с мигрантите на островите.

Кумуцакос обвини някои от организациите, които работят на острова, където десетки хиляди мигранти са изоставени след пристигането си от Турция, че злоупотребяват с нестабилната ситуация, за да получават евросредства.

Той изрази съмнение, че протест на хиляди мигранти на Лесбос, който завърши с използване на сълзотворен газ от полицията и разпръскване на протестиращите, е спонтанен, като намекна, че е подбуден от някои неправителствени организации.

Опасявайки се, че гръцкото правителство ще ускори депортацията на тези, на които са им отхвърлени молбите за убежище, демонстрантите поискаха да бъдат прехвърлени на континенталната територия на Гърция.