Гърция не изпитва силен натиск от страна на мигранти

Граничната охрана намалила опасността от нелегален поток мигранти към континента през страната

Свят
13:36 - 15 Септември 2021
1267
Гърция не изпитва силен натиск от страна на мигранти

Атина съобщава за силно увеличение на групите от мигранти, които достигат до България и Италия. Министърът по миграцията Митаракис заяви, че мигрантският натиск към Гърция е почти нулев, тъй като силната охрана на сухопътната и морската граница на страната са намалили с 90% опитите за нелегално влизане.

Уязвимото място на сухопътната граница с Турция остава река Марица. Поради ниското ниво на водата ежедневно се правят опити за навлизане на гръцка територия на мигранти, организирани от трафикантите, съобщават медиите от област Еврос.

Пограничната ограда по дължина на 40 километра на граничната бразда практически е невъзможно да се преодолее и за това от тази посока не влизат мигранти, съобщават местните жители от Еврос.

Властите засилиха патрулите и по река Марица.

Единични са случаите на влизане на лодки с мигранти през Егейско море до гръцките острови поради мащабното присъствие на европейските сили на агенцията „Фронтекс“.

Премиерът Мицотакис се зарече, че ще блокира възможна вълна от търсещи убежище афганистанци. Гърция удължи военното сътрудничество със САЩ за още пет години.