Гърция няма да допусне нелегални имигранти

Решението идва след ескалация на конфликта в сирийската провинция Идлиб

Свят
17:37 - 28 Февруари 2020
2629
Гърция няма да допусне нелегални имигранти

Гърция няма да позволи нелегални влизания на мигранти през границата си и ще засили граничната охрана, заяви премиерът Кириакос Мицотакис, цитиран от Ройтерс.

Мигранти и бежанци започнаха да се събират на гръцко-турската граница, след като Турция предупреди, че ще пусне хиляди бежанци, блокирани в страната след споразумението между Анкара и ЕС от 2016 г., да тръгнат към Европа.

Решението идва след ескалация на конфликта в сирийската провинция Идлиб, където снощи бяха убити 33 турски войници.

Мицотакис заяви в Туитър, че Гърция "не носи никаква отговорност за трагичните събития в Сирия и няма да понася последиците от решения, взети от други".

По-рано днес Гърция съобщи, че е затворила граничния контролно-пропускателен пункт Кастаниес на сухопътната граница с Турция заради струпване от турска страна на значителен брой мигранти и бежанци с намерение да влязат в Гърция.

В. "Катимерини" посочва, че силите, охраняващи североизточната сухопътна граница с Турция, са използвали сълзотворен газ, за да разпръснат около 500 бежанци и мигранти, които се опитвали да влязат в страната, след като Анкара разхлаби контрола върху мигрантските потоци.