Гърция няма да изпраща ПВО системи на Украйна

Атина е отказала на искане на Киев за предоставяне на зенитни системи

ЕС
15:29 - 18 Март 2022
2011
Гърция няма да изпраща ПВО системи на Украйна

Гърция няма да изпраща противовъздушни системи на Украйна, заяви началникът на Генералния щаб на националната отбрана на Гърция Константинос Флорос, като подчерта, че "няма възможност" Гърция да доставя оръжия, "което може да отслаби нейната отбрана", цитира думите му електронното англезично издание на гръцкия вестник Катимерини.

Вестникът пише, че Атина е отказала на искане на Украйна за предоставяне на зенитни системи с малък обсег на действие "ТОР М1" и "ОСА-АК" с руски и източногермански произход за укрепване на отбраната на Киев и други градове.

Въпреки че тези системи трябва да бъдат модернизирани, за да продължат да функционират, "те все още обслужват някои от нуждите на ПВО на страната", обясняват източници на изданието.

Същите източници разкриха, че Атина все още не е получила искане да предостави руски зенитно-ракетни системи С-300, с каквито освен нея разполагат България и Словакия. В началото на март Гърция изпрати в Украйна автомати Калашников и преносими ракетни установки, заедно с хуманитарна помощ.

Министърът на отбраната на САЩ посети в четвъртък Словакия, като от официалните информации не стана ясно дали Словакия в крайна сметка ще изпрати такива противоракетни системи на Киев, но министърът на отбраната на страната Ярослав Над заяви, че страната му е готова да предостави на Украйна системи за противовъздушна отбрана С-300, ако съюзниците от НАТО осигурят на Братислава заместител, но американският му колега Лойд Остин, който е на посещение в страната, каза пред репортери, че няма какво да добави по въпроса, предава Ройтерс.

Украйна призова западните държави да й предоставят средства за противовъздушна отбрана, които ще й помогнат за отблъскване на руската инвазия, която продължава четвърта седмица.