Гърция очаква рекордни приходи от туризъм

ЕС
14:06 - 16 Септември 2024
974
Гърция очаква рекордни приходи от туризъм

Гърция очаква приходите ѝ от туризъм да достигнат 22 милиарда евро през тази година, което ще представлява нов рекорд. Това заяви министърът на туризма на страната Олга Кефалогиани, цитирана от "Ройтерс".

Гърция отчете рекордни приходи от туризъм в размер на 20,6 милиарда евро миналата година. Данните досега показват, че 2024 г. ще бъде още една добра година, посочи министърът.

"Гърция е в топ 10 на най-популярните туристически дестинации в света", изтъкна Кефалогиани. "Можем да се надяваме, че приходите ще достигнат до 22 милиарда евро".

Туризмът е основен двигател на гръцката икономика. Недостигът на жилища обаче принуди страната по-рано този месец да обяви планове за увеличаване на данъка върху краткосрочните наеми, както и да въведе забрана на нови лицензи в центъра на Атина и стимули за собствениците на жилища да преминат към дългосрочни наеми .

Описвайки този план, Кефалогиани уточни, че забраната ще бъде за нови лицензи за краткосрочни наеми в три района в центъра на Атина за най-малко една година.