Гърция остава без железопътен транспорт

Гърците протестират срещу липсата на държавен контрол върху сигурността на транспорта

ЕС
12:26 - 09 Март 2023
1835
Гърция остава без железопътен транспорт

Гърция остава без железопътен транспорт до петък, предаде агенция АНА-МПА.

В изявление на представителите на Националната федерация на работещите в железопътния транспорт и в транспортните средства с фиксирани линии (ПОС-МСТ) настояват за безопасна, качествена и обществена железница, като предложенията за рестартиране на железопътните услуги ще бъдат представени днес на среща с временния министър на транспорта Йоргос Герапетритис.

Гърците протестират срещу липсата на държавен контрол върху сигурността на транспорта.

Хиляди студенти излязоха по улиците на Атина и Солун. Те обвиняват както железопътната компания, така и правителството за жертвите. Запалителни бомби и камъни срещу сълзотворен газ бяха оръжията на сблъсъците между протестиращите и гръцката полиция.

Припомняме, че в челен сблъсък на пътнически и товарен влак миналия вторник близо до долината Темпе между в Централна Гърция загинаха 57 души, сред които и деветима служители на железницата, а над 150 пострадаха. Пътуващите бяха основно млади хора на студентска възраст. 

Сред основните причини за трагичната катастрофа в прохода Темпе според експертите е отсъствието на автоматизирана система за контрол и безопасност на движението по линията.

Проектите за въвеждането й са в развитие, но инцидентът се случи преди реализирането им.