Гърция под тревога заради турски сондажен кораб

Общество
16:19 - 21 Юли 2020
2213
Гърция под тревога заради турски сондажен кораб

Станцията за издаване на навигационни телекси (НАВТЕКС) в Анталия във вторник запази за периода от 21 юли до 2 август в райн около гръцкия остров Кастелоризо за турски сеизмични изследвания, пише електронното издание на вестник Kathimerini.

Планира се в района да пристигне турският сондажен кораб „Оруч Реис“. Гръцките въоръжени сили са поставени в повишена готовност.

Както коментира вестникът, заради все по-провокативното поведение на Турция в Източното Средиземноморие, Гърция се готви за възможна ескалация на напрежението на фона на страховете, че Анкара ще реализира заканите за провеждане на турски сондажни операции във водите около островите Кастелоризо и Крит, които Атина смята, че влизат в нейната изключителна икономическа зона (ИИЗ), предаде „Фокус”.

„Катимерини“ отбелязва и гръцките опасения от евентуална турска интервенция в Източното Средиземноморие, чрез която да се предотврати постигането на споразумение за делинеация на ИИЗ между Гърция и Египет, за което в момента преговарят двете страни.

Междувременно, по време на посещение в Атина във вторник германският външен министър Хайко Маас призова Турция да спре сондажите за природни ресурси в Източното Средиземноморие.