Гърция получи десети модернизиран изтребител F-16 Viper

ЕС
11:31 - 03 Август 2023
2042
Гърция получи десети модернизиран изтребител F-16 Viper

Гръцките военновъздушни сили получиха в сряда своя десети модернизиран изтребител F-16 Viper, както обявиха Lockheed Martin и Гръцката аерокосмическа индустрия.

До 2027 г. ВВС на Гърция ще получат общо 84 модернизирани изтребителя. Стойността на програмата за модернизация се оценява на $1,5 млрд., уточнява "Та Неа".

F-16, разработени през 70-те години на миналия век, са основният двигател на гръцките военновъздушни сили. Първата партида от 40 самолета е закупена през 1989 г., а през годините са придобити още 130. Последното обновяване ще доведе 83-те самолета до варианта Block 72, който е най-модерната версия на F-16 на въоръжение в Европа.

Понастоящем Гърция разполага с комбинация от F-16 в конфигурации Block 30, Block 50, Block 52+ и Block 52+ Advanced. Поради това Гърция няма да има затруднения да поеме модернизацията на тези самолети от гледна точка на експлоатацията и поддръжката.

Според Lockheed Martin, след като е служил на 28 клиенти по целия свят, F-16 продължава да се доказва като най-успешния, доказал се в битките многоцелеви изтребител в света. Понастоящем F-16V, опция както за новопроизведените F-16, така и за модернизираните F-16, е най-новият и най-усъвършенстван F-16 на пазара. Конфигурацията F-16V включва множество подобрения, предназначени да запазят F-16 в челните редици на авиацията.

F-16V осигурява усъвършенствани бойни способности в мащабируем и достъпен пакет. Ядрото на конфигурацията F-16V е радарът APG-83 AESA, модерна подсистема на авиониката, базирана на търговска платформа (COTS), широкоформатен дисплей с висока разделителна способност; и високоскоростна шина за данни с голям обем.

Оперативните възможности са подобрени чрез връзка за предаване на данни за театъра на военните действия Link-16, усъвършенствана целеуказателна капсула Sniper, модерни оръжия, прецизна GPS навигация и автоматична система за избягване на сблъсък с наземни цели (Auto GCAS).