Гърция привлича туристи с обещание за безопасност от коронавируса

От началото на епидемията в страната има по-малко от 200 починали от COVID-19

Свят
16:50 - 25 Юни 2020
3300
Гърция привлича туристи с обещание за безопасност от коронавируса

Гърция е положила всички възможни грижи да предпази туристите от новия коронавирус (COVID-19), докато се подготвя да отвори още летище за пътуващите на 1 юли. Това увери гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, цитиран от "Франс прес".

След като една четвърт от икономиката на страната зависи от туризма, правителството е изправено пред спешно предизвикателство да увери потенциалните посетители, че могат спокойно да почиват в Гърция, докато Европа започва да се отваря отново за пътуване.

"Полагат се всички възможни грижи, което да ни позволи да приемаме посетители с максимално възможна безопасност от 1 юли", каза Мицотакис по време на събитие на Гръцката конфедерация по туризъм.

На 1 юли Гърция ще отвори регионални и островни летища за пътнически полети, предимно от Европа.

"Всички дестинации в континенталната част и по островите имат подсилени медицински заведения", увери гръцкият премиер.

Въпреки че Гърция официално обяви старта на туристическия сезон на 15 юни, много собственици на хотели бяха скептично настроени относно повторното отваряне заради ниското търсене, което остави хиляди сезонни работници в несигурна ситуация.

Правителството на Мицотакис беше разкритикувано тази седмица, след като детето на безработен работник в хотел припадна от глад на остров Родос.

Майката на 9-годишното момиче, която също сама отглежда още едно дете, заяви, че едва свързва двата края, защото извънредните стипендии, отпускани от държавата по време на блокадата, не са били изплащани навреме заради бюрократични закъснения.

"Моите провизии просто се изчерпаха... никой няма работа тук, Родос е мъртъв град", каза тя пред телевизия "Антена", като допълни: "Миналата година изкарвах по 1000 евро на месец. Много деца ще припадат, не само моите.".

В речта си гръцкият премиер не е споменал този инцидент. Ала той призова туристическия сектор да "подкрепи всеки служител в туризма и техните семейства".

От началото на епидемията досега здравните власти в южната ни съседка са регистрирали по-малко от 200 починали от COVID-19.

Мицотакис настоя, че Гърция трябвало да бъде "умна и креативна" относно рекламирането си като безопасна от гледна точка на коронавируса дестинация.

Той каза, че броят на положителните проби на летищата в Атина и Солун след 15 юни е "около една на хиляда ... и всички всъщност са безсимптомни".

Според данни на Централната банка на Гърция страната през 2019 г. е имала над 34 млн. посетители, които са похарчили над 18 млрд. евро.

Туроператорите отбелязват, че реалистичната цел за приходите през тази година е около 8 млрд. евро.