Гърция съди нашенец за укриване на данъци за над 1,5 млн. евро

Българинът е разследван и за контрабанда на тютюн през пристанище Солун

Общество
16:01 - 21 Октомври 2021
1545
Гърция съди нашенец за укриване на данъци за над 1,5 млн. евро

Районен съд – Лом одобри споразумение между Районна прокуратура – Монтана, Териториално отделение – Лом и защитата на подсъдимия С. И.А. за наказание 1 година „Лишаване от свобода“ ефективно и 34 200 лева глоба за държане на голямо количество акцизни стоки без бандерол.

Според документите по делото на 24 април 2021 г. служители на МВР открили, че С.И. А. държи незаконно в автомобил „Пежо 406“ във Вълчедръм акцизни стоки без бандерол - насипен тютюн за пушене с тегло 150 кг на стойност 34 200 лв., в това число дължим акциз на стойност 22 800 лв.

Срещу С. И. А. е било образувано досъдебно производство, след приключването на което е предаден на съд. Пред съда С. И. А.- 54 годишен, пенсионер, с основно образование, осъждан, се призна за виновен и заяви, че доброволно подписва споразумение за наказание 1 година „Лишаване от свобода“ , която да изтърпи ефективно при първоначален строг режим, и 34 200 лева глоба - eднократен размер на пазарната цена на тютюна, която да заплати в полза на Държавата. Веществените доказателства по делото - 15 чувала насипен тютюн за пушене с общо тегло 150 кг на стойност 34 200 лева се отнемат в полза на държавата за унищожаването им.

През март 2020 г. Окръжен съд Монтана реши да предаде на властите в Гърция издирвания с Европейска заповед за арест С. И. А., срещу когото в южната ни съседка се води разследване за контрабанда на тютюн през пристанище Солун и неплащане на данъци в големи размери – над 1,5 млн. евро. Според гръцкия закон контрабандата и неплащането на акцизи и данъци в особено големи размери се наказва с доживотен затвор. Екстрадицията на българския гражданин обаче ще стане след като у нас приключат водените срещу него дела, две от които са в Специализирания наказателен съд, постанови тогава съдът.