Гърция се кани да легализира хиляди мигранти за работна ръка

Свят
22:08 - 27 Септември 2023
2467
Гърция се кани да легализира хиляди мигранти за работна ръка

Гръцкото правителство обмисля да легализира пребиваването в страната на хиляди нелегални мигранти, коит да покрият липсата на работна ръка. Съществуват обаче опасения, че тази перспектива ще засили трафика на хора, предаде кореспондентът на БНР.

Министерството на труда е в готовност да внесе в парламента промяна в закона за чуждите граждани, като легализира нелегалните мигранти в страната.

Условието за разрешително за пребиваване е да работят в секторите, където липсва работна ръка: туризъм, строителство и селско стопанство.

Недостигът на  работна ръка забавя знакови проекти за страната, като например метрото в Солун и новото летище на остров Крит.

Този план се подкрепя от премиера Кириакос Мицотакис.

Министърът по миграцията Димитрис Керидис заяви пред държавната телевизия, че в Гърция има около 300 хиляди нелегални мигранти без документи, които сега работят в сивия сектор.

Въпреки това съществуват опасения, че предоставяне на работа на нелегалните мигранти ще засили желанието им да влизат в Гърция, което реално ще увеличи и трафика на хора.

Същевременно гръцката брегова охрана отчита увеличение на бежанския натиск в Егейско море, както и нелегалното преминаване на гръцката граница с Турция.