Гърция се сбогува с легендата Василис Карас

Певецът влезе в Рекордите на Гинес с това, че през 2017 г. напълни „Арена Армеец“ със 17 000 зрители, а още над 5 000 останаха навън

Актуални новини
14:45 - 26 Декември 2023
11452
Гърция се сбогува с легендата Василис Карас

Днес Гърция изпраща известния гръцки певец Василис Карас, който почина на Бъдни вечер на 70-годишна възраст в любимия си гард – Солун, предаде гръцката национална телевизия ЕРТ. 

От 08:00 часа множество хора с цветя в ръце се редят, за да влизат в солунския православен исторически храм „Света София“, където в 10:00 ч. беше внесено тялото на музиканта сред аплодисменти и викове „безсмъртен“.

Карас се бореше с рак и беше настанен в болница в Солун, където почина в навечерието на Рождество Христово. Погребението му ще бъде утре в родното му село Кокинохори в района на Кавала.

Дълбокият глас на изпълнителя, познат и в България, има хиляди почитатели. 

Карас влезе в Световните рекорди на Гинес с това, че през 2017 година напълни софийската зала „Арена Армеец“ със 17 000 зрители, а още над 5 000 останаха отвън, тъй като не бяха успели да си купят билет. Така Карас се оказва първият европейски певец, за когото са били разпродадени билети за всички места на залата наведнъж.

Гръцкият министър на културата Лина Мендони нарече Карас „феномен, който не може да бъде класифициран или определен“, изразител на обикновените хора, с „чист, неподправен народен глас, който ще ни липсва“. 

Стилът на Василис Карас спада към така наречените песни „лаика́“ (буквално „народни“), които навлизат от края на петдесетте години на миналия век и са наследник на гръцкото „ребе́тико“. Те обаче се отличават не само с фолклорно, но най-вече с поп и градско звучене, за разлика от „парадосиака́“ („традиционни“), отговарящи на фолклорното народно музикално творчество. 

„Никога няма да ми омръзне да пея [песента] „Когато годините ти отминат“ (Otan ta hronia sou perasoun)“, е казал Карас при първата си поява пред публика. Бил е на 16 години и оттогава всеки път преди да излезе на сцена се е прекръствал и е запалвал кандило. 

Преди да стане певец, композитор и автор на текстове и да завладее сърцата на народа – в Гърция, Кипър, България и не само, е поправял коли. По време на музикалната му кариера обаче негови албуми са ставали златни и платинени. Най-успешен сред тях е „Превърна ме в скитник“ (M' ehis kani aliti), продаден в повече от 180 000 копия, с текст и музика на Михалис Ракиндзис.