Гърция ще подкрепи кандидатурата на Украйна за присъединяване към ЕС

Украйна
15:22 - 14 Декември 2023
2147
Гърция ще подкрепи кандидатурата на Украйна за присъединяване към ЕС

Гърция ще подкрепи кандидатурата на Украйна за присъединяване към Европейския съюз, заяви гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис преди срещата на върха на Европейския съюз в Брюксел днес, цитиран от БТА.

„Гърция подкрепя предложението на Европейската комисия относно разширяването, като поставя специален акцент върху необходимостта от започване на преговори за присъединяване с Украйна“, заяви Мицотакис и добави, че се надява на срещата да успеят да преодолеят всякаква съпротива, така че Европейският съвет единодушно да изпрати ясно послание, че бъдещето на Украйна е като част от европейското семейство.

Коментарите на гръцкия премиер идват, след като неговият унгарски колега Виктор Орбан заплаши, че ще блокира преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС, заставайки твърдо срещу мнението на други лидери на ЕС, посочва гръцкият в. „Катимерини“.

Пред репортери Мицотакис заяви, че ЕС също така трябва да отдели повече средства за управление на проблема с миграцията, защита на външните граници на съюза и за справяне с последиците от изменението на климата.

Той заяви, че на срещата ще бъдат обсъдени и развитията в Близкия изток, като добави: „Много важно е ЕС да успее да формулира единна позиция по въпроса, който засяга непосредственото ни съседство, стабилността на Източното Средиземноморие“.

На двудневната среща на върха на ЕС лидерите на страните членки трябва да вземат решение за присъединяването на Украйна и одобряването на 50 млрд. евро европейска помощ под формата на безвъзмездни средства и заеми за Украйна.