Гърция спаси православен манастир нa 1600 години в Газа

ЕС
12:58 - 12 Октомври 2023
2426
Гърция спаси православен манастир нa 1600 години в Газа

Гръцкото правителство е говорило с израелските власти за защитата на историческия православен манастир „Свети Порфирий“ в Газа, заяви премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис по време на среща с Вселенския патриарх Вартоломей в Атина, съобщи държавната телевизия ЕРТ. 

В понеделник в гръцките медии се разпространи информацията, че манастирът е бил разрушен, но тази новина беше опровергана от служителите на храма в Газа. 

Мицотакис се срещна с патриарх Вартоломей в правителствената резиденция „Максимос“ вчера.

„Още веднъж Ви благодаря за посланията на подкрепа и любов в много трудния последен месец на природни бедствия“, каза министър-председателят, като отбеляза, че Вселенският патриарх е сред първите, които са говорили за последиците от климатичната криза. Това лято Гърция беше поразена от катастрофални пожари и наводнения с безпрецедентни мащаби. 

Кириакос Мицотакис изрази и подкрепата си за социалната и благотворителната дейност на Патриаршията.

Двамата обсъдиха събитията в Близкия изток, където броят на жертвите нараства заради конфликта между палестинското Ислямско движение за съпротива „Хамас“ и Израел. Премиерът изрази загриженост за християните по Светите земи и заяви, че правителството поддържа контакт с израелската страна във връзка с безопасността на манастира „Свети Порфирий“ в Газа при ударите, които нанасят израелските въоръжени сили.

Манастирът е един от най-големите в региона и е сред най-старите в света – на около 1600 години, като през 12-и и 19-и век е бил обновяван, пише в гръцкия информационен сайт „Нюз брейк“ (newsbreak.gr). 

Светата обител се занимава както с религиозна, така и с образователна дейност. На територията му функционират детска градина, начално и средно училище. Той принадлежи на Йерусалимската патриаршия.

През 2014 г. 2000 палестински мюсюлмани намериха убежище в православното средище, за да се предпазят от израелските бомбардировки. Тогава духовните лица и миряните им осигуриха временен подслон, храна и медицински грижи.

Позицията на манастира се основава на деликатни баланси, които стават все по-трудни за региона, уточнява „Нюз брейк“. От една страна ислямските екстремисти виждат в християните врагове, особено сред палестинците православни християни, а от друга страна умерените мюсюлмани признават хуманитарната дейност на православното духовенство, предава БТА.