Гърция удължава стената по границата с Турция

ЕС
15:50 - 30 Май 2022
2370
Гърция удължава стената по границата с Турция

Гръцките власти казват, че планират голямо удължаване на стената по границата на страната с Турция и търсят финансова подкрепа от Европейския съюз за допълнителното строителство, предава АП.

Нотис Митаракис, министър по въпросите на миграцията, каза, че стоманобетонната стена ще бъде удължена от 40 на 120 километра, като строителните работи трябва да започнат по-късно тази година.

"Решение на правителството е да удължи допълнително граничната стена и ние поискахме европейско финансиране", каза Митаракис. Министърът публикува аудиозаписа от интервюто в социалните мрежи в понеделник. Той не даде подробности за прогнозната цена на проекта.

Гърция обвини съседката си и съюзник от НАТО Турция, че "инструментализира" миграцията като средство за упражняване на натиск върху страните от ЕС. Това е твърдение бива отхвърляно от Анкара, която казва, че е поела непропорционално тежко бреме, приемайки около четири милиона бежанци, повечето от които избягаха от гражданската война в съседна Сирия.

Миналата година дванадесет държави, включително Гърция, поискаха финансиране от ЕС за гранични стени, които в момента се финансират от националните бюджети. Понастоящем Европейската комисия не плаща за изграждане на стени по външните си граници, като се аргументира, че това ще източи средства от други дейности, свързани с миграцията, включително финансиране на агенцията на ЕС за защита на границите "Фронтекс".