Гърция удря с данък извънредните печалби на производителите на ток

С получените средства правителството ще субсидира сметките на домакинствата за енергия

Новини
12:53 - 17 Юли 2024
721
Гърция удря с данък извънредните печалби на производителите на ток

Гърция ще наложи еднократен данък върху извънредните печалби на производителите на енергия, реализирани през август и септември, и ще използва приходите от него, за да субсидира сметките на домакинствата за енергия, обяви снощи премиерът Кириакос Мицотакис, цитиран от Ройтерс.

Цените на едро на електричеството се покачиха през последните месеци и по думите на Мицотакис потребителите не могат да понесат тази тежест, а правителството трябва да вземе мерки.

"Затова решихме да наложим еднократен данък върху централите, произвеждащи електричество чрез изгаряне на газ, и да използваме приходите, за да облекчим сметките за ток през август", заяви Мицотакис в интервю за телевизия "Скай".

Очаква се по-късно днес министерството на енергетиката да обяви подробности по плана.

Гърция страда от изключително гореща вълна това лято, след най-топлата зима в историята си, а потреблението на електричество през последните няколко месеца непрекъснато расте.

По думите на Мицотакис високите цени на тока са следствие от изкривения пазар на електроенергия в ЕС и Гърция трябва да действа, а не да чака европейско решение.

Миналия месец гръцкото правителство удължи данъка върху извънредните печалби на енергийните компании за 2023 г., като целта му е да набере 300 милиона евро в помощ на пенсионерите с ниски доходи.