Гърция укрепва военната си мощ заради Турция

Анкара и Атина са стигали до ръба на войната три пъти от средата на 70-те години

Свят
15:49 - 07 Септември 2020
1222
Гърция укрепва военната си мощ заради Турция

Гърция ще укрепи своите военни сили с нови програми за въоръжаване, увеличаване на военнослужещите и развитието на военнопромишления комплекс на страната. Това обяви говорителят на правителството, след като напрегнатото противопоставяне със съседна Турция доведе до опасения за открит конфликт между двете съюзнички в НАТО, отбелязва "Асошиейтед прес".

В момента Анкара е в конфликт с Гърция и Кипър заради правата за проучване на петрол и газ в Източното Средиземноморие. Гърция и Турция разполагат военноморски и военновъздушни сили, за да отстояват конкурентните си териториални претенции в региона.

"Турското държавно ръководство отправя почти ежедневно заплахи за война и прави провокативни изявления срещу Гърция," каза говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас и допълни: "Ние отговаряме с политическа, дипломатическа и оперативна готовност, решени да направим всичко необходимо за защита на нашите суверенни права."

Пецас уточни, че премиерът Кириакос Мицотакис ще обяви подробности за плановете за модернизиране на военните сили на страната по време на годишната си реч за състоянието на икономиката в събота.

"Ние контактуваме с приятелски страни, за да подсилим оборудването на нашите въоръжени сили," каза Пецас. Миналата седмица Гърция събра 2,5 милиарда евро (2,96 милиарда долара) на търг за облигации, тъй като страната се стреми да увеличи военните разходи и да събере средства за бизнеса, засегнат от пандемията на коронавируса.

Гръцките медии съобщиха, че покупките могат да включват изтребители Рафал, произведени от Франция, и поне една френска фрегата. Пецас заяви, че Мицотакис ще се срещне с френския президент Еманюел Макрон в четвъртък в кулоарите на среща в Корсика на средиземноморските страни от Европейския съюз.

Миналата събота турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди Гърция да започне преговори по оспорвани териториални претенции в Източното Средиземноморие или да се изправи пред последствията.

"Те или ще разберат езика на политиката и дипломацията, или на място с болезнени преживявания", каза той.

Гърция и Турция са стигали до ръба на войната три пъти от средата на 70-те години, включително веднъж за правата за проучване в Егейско море.

Настоящият спор ескалира, когато Турция изпрати сеизмичен изследователски кораб Орук Рейс, придружен от военни кораби, да търси запаси от нефт и газ в район между Кипър и гръцкия остров Крит, който Атина претендира за свой континентален шелф.

Гърция изпрати собствени военни кораби в района и въведе въоръжените си сили в готовност.