Гърция ускорява изграждането на стена по речната си граница с Турция

Новини
18:48 - 19 Февруари 2023
2209
Гърция ускорява изграждането на стена по речната си граница с Турция

Гърция ускорява изграждането на стената по речната си граница с Турция. Това съобщи гръцкият министър на защитата на гражданите Такис Теодорикакос в интервю за телевизия Скай.

Той заяви, че действително след земетресенията, засегнали тежко обширни региони както на Турция, така и на Сирия, има риск от нов силен бежански натиск. Теодорикакос уточни, че границата на Гърция с Турция по река Марица е непристъпна. Въпреки това гръцките власти са решили да ускорят изграждането на разширението на стената по границата.

Министърът изрази убеденост, че следващите 35 км от стената ще бъдат готови до 10 месеца. Той съобщи, че проектът струва 100 млн. евро и се плаща от гръцките данъкоплатци. Гърция обаче настоява за финансиране и от Европейския съюз, защото стената защитава цяла Европа.

Русия осъжда решително израелските удари по Дамаск, смята ги за грубо нарушение на международното право и отправя призив да бъдат спрени въоръжените провокации срещу Сирия. Това се казва в коментар на Мария Захарова, говорителката на руското министерство на външните работи, по повод поредната въздушна атака на Израел срещу Сирия.

Според Русия "продължаването на една порочна практика от този род е абсолютно неприемливо, особено при положение че много страни, включително Русия, дейно помагат на Сирия да преодолее последиците от разрушителното земетресение, изпращайки там свои спасители, медици и хуманитарни товари", посочва Захарова.

По думите на руската представителка една от израелските ракети, изстреляни тази нощ, е улучила жилищна сграда в гъстонаселен район; по предварителни данни там са загинали петима души, 15 са били ранени, а има и сериозни материални щети.