Гърция узакони гeй браковете

Законът дава право на еднополовите двойки да сключват брак и да осиновяват деца

Новини
07:00 - 16 Февруари 2024
3188
Гърция узакони гeй браковете

Парламентът на Гърция одобри законопроект, позволяващ сключването на граждански бракове между лица от един и същи пол, което беше аплодирано от поддръжниците на правата на ЛГБТ общността, предаде Ройтерс.

Законът дава право на еднополовите двойки да сключват брак и да осиновяват деца и идва след десетилетия на кампании от страна на ЛГБТ общността за равенство на браковете в социално консервативната балканска страна, посочва Ройтерс.

С новия закон Гърция става 37-ата страна в света и първата православна, която въвежда в националното си законодателство равенство в гражданския брак. Законът ще осигури достъп до граждански брак за всички гръцки граждани, независимо от сексуалната им ориентация, и ще защити правата на децата, отглеждани от еднополови двойки.

"Това е исторически момент",

каза пред Ройтерс Стела Белия, ръководител на групата на еднополовите родители Rainbow Families. "Това е ден на радост."

Законопроектът беше одобрен от 176 депутати в 300-местния парламент и ще стане закон, когато бъде публикуван в Официален държавен вестник.

Въпреки че членовете на кабинета на премиера Кириакос Мицотакис от дясноцентристката партия "Нова демокрация" се въздържаха или гласуваха против законопроекта, той получи достатъчна подкрепа от лявата опозиция в рядък израз на междупартийно единство и въпреки оспорваните дебати.

Законопроектът бе изготвен от дясноцентристкото правителство на премиера Кириакос Мицотакис и бе подкрепен от четири леви партии, включително основната опозиционна партия "Сириза". Лидерът на "Сириза" Стефанос Каселакис, който е гей и миналото лято се омъжи за партньора си Тайлър Макбет в САЩ,

заплаши да изключи от партията всеки депутат на "Сириза", който не подкрепи законопроекта.

Един от лидерите на управляващата Нова демокрация - експремиерът Антонис Самарас, пък обяви намерението си да гласува "против", като заяви, че законопроектът ще промени значително семейното право и че "еднополовите бракове не представляват човешко право".

Така Гърция стана 21-ата страна в Европа и 16-ата в ЕС, която приема гражданските еднополови бракове. Те са законни във Франция, Белгия, Нидерландия, Люксембург, Дания, Германия, Австрия, Естония, Словения, Швеция, Финландия, Ирландия, Испания, Португалия и Малта (от ЕС), както и в Норвегия, Андора, Швейцария, Великобритания и Исландия (извън ЕС). В света тези бракове са законни в 37 страни.

Гърците остават разделени по въпроса. Мощната православна църква категорично се противопостави на законопроекта, за нея хомосексуалността е грях. Мнозина от ЛГБТ общността смятат, че решението на парламента не е достатъчно - законът не отменя пречките за ЛГБТ двойки при използване на сурогатната бременност, въпреки че ще се признават деца, които вече са родени чрез този метод в чужбина.