Гърция в шок: Covid уби ваксиниран зъболекар

Новини
15:58 - 15 Август 2021
10572
Гърция в шок: Covid уби ваксиниран зъболекар

Гърция е разтърсена от шокиращата вест за първия починал от Covid,който е с пълна ваксинация. 70-годишният зъболекар, станал жертва на вируса, нямал и  хронични заболявания, предаде АФП, позовавайки се на представител на водеща болница в страната.

„Имаме първа смърт на изцяло ваксиниран пациент… Това е първата  от около 13 000 смъртни случая в Гърция“, каза Никос Каравелос, шеф на едно от интензивните отделения в болница „Папаниколау“ в Солун, пред местна телевизия.

Мъжът, описан от гръцките медии, като 70-годишен зъболекар, е бил без съпътстващи хронични заболявания, обясни Каравелос. И добави, че пациентът следвал всички предпазни мерки, като неговата съпруга и деца също са били ваксинирани.

Над 13 200 са смъртните случаи от коронавируса в Гърция, като средната възраст на починалите е 78 години, посочва АФП.

Има безпокойство, че връщането на стотици хиляди почиващи в градовете през есента ще предизвика четвърта вълна в Гърция.

Новите случаи на Covid-19 в страната скочиха през изминалата седмица, като достигнаха 4000 случая в сряда, от около 2800 дневно предишната седмица.

Пик на заразата бе регистриран и по гръцки острови. Миконос въведе комендантски час след скок на новите случаи през юли. Подобни ограничения въведоха на остров Закинтос и два града на Крит.