Гърция въведе 6-дневна работна седмица за някои индустрии

ЕС
16:05 - 04 Юли 2024
1528
Гърция въведе 6-дневна работна седмица за някои индустрии

Гърция въведе шестдневна работна седмица за определени индустрии в опит да стимулира икономическия растеж. Това предаде Би Би Си.

Новото законодателство, което влезе в сила в началото на юли, позволява на служителите да работят до 48 часа на седмица, вмести досегашните 40. То се отнася само за предприятия, които работят на 24-часов режим и не е задължително за работниците, които получават допълнителни 40% за извънреден труд.

Туристическият бизнес и хранително-вкусовата промишленост не са включени в новото законодателство.

Ходът на гръцкото правителство обаче е в противоречие с културата на работното място на други места в Европа и САЩ, където четиридневните работни модели стават все по-често срещани. Фирмите, които приемат тези политики, обикновено твърдят, че по-кратката работна седмица всъщност повишава производителността и благосъстоянието на персонала.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че сърцевината на това законодателство е благоприятно за работниците, и е дълбоко ориентирано към растежа на икономиката. По думите му това изравнява Гърция с останалата част от Европа.

Според гръцкото правителство новите разпоредби ще защитят работниците срещу от недеклариран труд и ще гарантират справедливо обезщетение.

Говорителка на гръцкото министерство на труда и социалната сигурност уточни, че политиката се прилага за два специфични вида бизнес - бизнеси, които работят непрекъснато, 24 часа, седем дни в седмицата, използвайки ротационни смени и бизнеси, които работят 24 часа в денонощието, пет или шест дни в седмицата, също с ротационни смени. И в двата случая опцията за допълнителен работен ден е изключителна мярка, допустима само при повишена натовареност.