Гърция връща на работа неваксинирания здравен персонал

Новини
14:24 - 29 Ноември 2022
962
Гърция връща на работа неваксинирания здравен персонал

Гърция връща на работа хиляди здравни работници, които отказаха да се ваксинират срещу COVID-19, съобщи министърът на здравеопазването Танос Плеврис.

Те ще се върнат на работа по строг протокол, който ще включва редовни бързи тестове.

Подобно на няколко други европейски държави, Гърция въведе Ковид мерки по време на пандемията, които изискват персоналът в болниците, лекарските кабинети и домовете за възрастни хора да бъде напълно ваксиниран, предаде АФП.

Тази мярка доведе до отстраняването на около 6500 неваксинирани служители от работа и срещна силната съпротива на основния профсъюз на болничните работници.

Най-висшият административен съд на Гърция, Държавният съвет, призова миналата седмица мярката да бъде отменена след жалба, подадена от профсъюза.

"Решението ще бъде изпълнено, въпреки че смятам, че това е опасно решение за общественото здраве", заяви министърът на здравеопазването Танос Плеврис.

Плеврис заяви, че мярката вероятно ще бъде отменена от 1 януари, ако не и по-рано.

По данни на здравното министерство от началото на пандемията в Гърция са регистрирани над 5,3 млн. случая на COVID-19, като над 34 000 смъртни случая се дължат на вируса, предаде dariknews.bg.