Гърция връща предсрочно 2,7 млрд. евро на еврозоната

Това ще бъде първият път, в който тя изплаща предсрочно дълга си по спасителния пакет

ЕС
14:45 - 08 Септември 2022
2327
Гърция връща предсрочно 2,7 млрд. евро на еврозоната

Гърция ще изплати предсрочно 2,7 милиарда евро заеми, дължими на страните от еврозоната в рамките на първата спасителна програма, която страната получи при продължилата десетилетие дългова криза. Това разкриха служители на финансовото министерство пред "Ройтерс".

Гърция - най-задлъжнялата страна в еврозоната, излезе от третата си международна спасителна програма през 2018 г. и оттогава разчита единствено на пазарите на облигации, за да покрие нуждите си от заеми.

Това ще бъде първият път, в който тя изплаща предсрочно дълга си по спасителния пакет от еврозоната. Това обаче е част от стратегията за възстановяване на страната, тъй като тя иска да подобри устойчивостта на дълга си.

Очаква се изплащането на дължимите 2,7 милиарда евро да бъде извършено до края на годината.

По този начин ще изгладим матуритетния профил на нашия дълг и ще намалим нуждите си от заеми за следващата година в среда на нарастващи лихвени проценти, поясни служител на финансовото ведомство.

Еврозоната и Международният валутен фонд заедно отпуснаха на Гърция повече от 260 милиарда евро по време на кризата, започнала в края на 2009 г., в замяна на строги мерки за икономии в страната.

Атина изплати задълженията си към МВФ, който й предостави 28 милиарда евро между 2010 и 2014 г., през април - две години по-рано от предварителните разчети, и планира да следва подобна стратегия и със спасителните заеми от еврозоната.

Страните от еврозоната предоставиха на Гърция 53 милиарда евро под формата на двустранни заеми от Гръцкия заемен механизъм (GLF) по време на първия й спасителен план, с падеж до 2041 г. С планираното плащане Гърция ще върне общо 8 милиарда евро.

Разходите по заеми за Гърция в зоната на 10-годишния дълг са се увеличили повече от три пъти от началото на годината, отразявайки по-широко покачване на доходността на облигациите в еврозоната, като пазарите очакват повишение от поне 50 базисни пункта от Европейската централна банка до края на годината за укротяване на инфлацията.

Към днешна дата доходността на 10-годишните референтни облигации на страната е 4,17%.

Гърция разполага с паричен буфер от около 39 милиарда евро - достатъчен, за да може страната да покрие нуждите си от заеми за поне две години, без да навлиза в международните пазари на облигации.

За тази година тя е заела около 7 милиарда евро чрез продажба на нови облигации и чрез повторно отваряне на съществуващи облигации.