Гари Каспаров: Путин се готви за възстановяване на Съветския съюз

Бъдещето на руския президент е като на всеки диктатор

Русия
08:45 - 20 Септември 2022
3032
Гари Каспаров: Путин се готви за възстановяване на Съветския съюз

"Трагедията в Украйна беше предвидима, аз предупреждавах за нея. Путин се готви за възстановяване на Съветския съюз". Това заяви пред Би Ти Ви световноизвестният шахматист и опозиционер Гари Каспаров.

Според него западните политици години наред не са искали да видят как Путин се готви за война, а това е било предвидимо.

"Цялото управление на Путин, вече повече от 20 години, е подготовка за възстановяване на Съветския съюз. Предполагам, че свободният свят вече разбра, че сега е моментът да реши проблема с Путин веднъж и завинаги. Ако Путин има дори частичен успех в Украйна, то заплаха има за всички останали държави. За съжаление, помощта е по-малко, отколкото би ни се искало. Въпреки това разбирането, че въпросът за него и за руската империя трябва да се реши сега, веднъж завинаги, е станал консенсусен в западното общество. След края на войната с Украйна за Русия ще има два варианта. Първият е постепенно да се превърне в китайска провинция, към което води путинската политика. Второто е интеграция в Европа, което означава отказ от имперската система на управление. Това означава превръщането на Русия в нормална национална държава. Възможно е да се стигне до загуба на територии, които да поискат да живеят самостоятелно".

"Бъдещето на Путин е като на всеки диктатор. Краят на политическия им живот обикновено за тях означава и физически край", отбеляза шахматистът.