Гари Линекер се завръща в ВВС

Бившият голмайстор на Англия отново става водещ на предаването „Мач на деня“

Спорт
14:58 - 13 Март 2023
1483
Гари Линекер се завръща в ВВС

Британският журналист Гари Линекер ще се завърне като водещ на предаването „Мач на деня“ по Би Би Си. Той бе отстранен за неспазване на правилата за безпристрастност на корпорацията след отправените от него критики към антимигрантското законодателство на правителството.

Ръководството на Би Би Си и известният спортен водещ постигнаха споразумение след разразилия се спор, довел до пълен хаос в спортните предавания на радиото и телевизията на Би Си Си след като водещи, анализатори, експерти и коментатори подкрепиха Линекер в знак на солидарност, като отказаха участие.

Линекер написа в Туитър, че политиката на правителството може да се сравни с тази на нацистка Германия от миналия век и това предизвика гневната реакция на управляващите, но и аплодисменти от опозицията, правозащитни и хуманитарни организации.

Ръководството на Би Би Си обаче го отстрани, защото е взел отношение по партийни политически въпроси.

Въпреки че Линекер отправи критиките в Туитър и е журналист на свободна практика, макар и да е най-скъпо платеният, стореното от него се смята за нарушение, защото, според насоките той е влиятелна обществена фигура, свързвана с корпорацията.

Днес генералният директор на медията Тим Дейви заяви: "Гари е ценна част от Би Би Си и аз знам колко много означава Би Би Си за него, така че го очаквам да се завърне като водещ този уикенд. Стана ясно също, че Би Би Си ще нареди преразглеждане на насоките за ползване на социалните медии от журналистите. От своя страна Гари Линекер направи следното изявление:

"Щастлив съм, че намерихме начин да продължим напред. Подкрепям преразглеждането на насоките". Тим Дейви допълни, че докато трае независимото преразглеждане на насоките, Гари Линекер ще съблюдава сегашните разпоредби.