Гастрольорите осъдени, изтървали 48 бона при опит за обир

Петимата бандити нахлули в къщата на бизнесмен в Свети Влас, той скрил парите в саксия с цвете

Новини
21:08 - 05 Април 2020
3613
Гастрольорите осъдени, изтървали 48 бона при опит за обир

Дело срещу петима, прочули се като Гастрольорите заради замислен крупен обир край морето, приключи окончателно във Върховния касационен съд (ВКС). Маруан ел Масри, Илиян Манолев-Дългия, Живомир Бакърджиев, Ангел Пеев и Илиян Йосифов са прибрани в софийския затвор.

Масри, Манолев и Бакърджиев са осъдени на по 4 г., а Илиян Йосифов - на 3 г. и половина, за среднощен опит за кражба на пари от къщата на бизнесмена Васил Джуров в Свети Влас. Съучастникът им Ангел Пеев, бивш служител на Главна дирекция “Изпълнение на наказанията”, получи 7 г., тъй като е признат за виновен и за държане на кокаин. Той трябва да плати и солена глоба от 30 000 лв. От наказанията ще бъдат приспаднати дните, прекарани от осъдените в ареста.

Делото срещу Гастрольорите се водеше от специализираната прокуратура в София. В нощта срещу 22 септември 2012 г. трима от тях се вмъкнали със сгъваема стълба в къщата, а двама останали да пазят отвън. При опасност те трябвало да предупредят по радиостанции другите да изчезват. Тайфата имала предварителна информация, че Джуров държи пари в къщата си от продажба на апартамент. В ролята на информатор, без да иска, влязъл познат на бизнесмена. Той съобщил на тартора на групата, че Джуров се кани да строи и е готов да “плати веднага на други хора 160 000 лв. за парцел, но те му искали 200 000 лв.”.

Гастрольорите изчакали бизнесмена да замине. Те пристигнали от София в Свети Влас с 2 коли. Първоначално планирали да влязат в къщата на Джуров, докато той празнува рожден ден в ресторант, но се отказали. Към 3 ч на 22 септември, след като се уверили, че домът е празен, един от тях подбил алуминиевата врата на терасата на 3-ия етаж. Последвало ровене в гардероби, шкафове и чекмеджета, но парите не били намерени.

Преди да замине, Джуров скрил плик с 11 650 евро и 25 000 лв. (общо 47 785,42 лв.) в саксия със стайно цвете, но крадците не го видели. Те са заловени още същата нощ в кола, тъй като полицията ги следила и подслушвала заради подозрения, че някои от тях са участвали в грабеж на трезор в София. Доказателства за това обаче не са събрани.

При разследването петимата са подведени под отговорност за участие в група за кражби и грабежи, но на 10 ноември 2017 г. спецсъдът ги оправдава по това обвинение. Осъжда трима като извършители на опита за кражба, а двама като техни помагачи. Според доказателствата Ангел Пеев само е пазел отвън.

Двама са осъдени и за незаконни радиостанции. Присъдите са потвърдени от апелативния спецсъд на 19 юни м.г., а сега това е направил и ВКС. Той е отхвърлил жалбите за по-снизходителни присъди въпреки твърденията на някои от подсъдимите, че са с тежко семейно положение, влошено здраве и без престъпни навици.

Според висшите магистрати двата специализирани съда са оценили правилно всички смекчаващи и отегчаващи вината обстоятелства и не са допуснали нарушения, които да налагат отмяна на наказанията или връщане на делото.

Гастрольорите вече са прибрани да излежат наказанията си при първоначален общ режим, потвърдиха от Министерството на правосъдието.