Гавра: Държавата дала 10 000 лв. за фотосесия на трансджендъри по картини на Майстора

Новини
15:26 - 02 Февруари 2022
10973
Гавра: Държавата дала 10 000 лв. за фотосесия на трансджендъри по картини на Майстора

Скандална изложба на име "Другите българки" ще бъде представена на 8 март - тя представя българи трансджендъри, които позират като модели на Владимир Димитров-Майстора. 

Един от моделите е културистът Тихомир от "Фермата", който реши да стане жена и вече се подвизава като Мелиса Рангелова, съобщава бТВ.

Творбите на художника Михаил Вучков предизвикаха много остра реакция, след като проектът му получи 10 000 лева от „Национален фонд култура“ към Министерството на културата.

Вучков работел по своя проект от 2010 г., тъй като не било лесно да намери транссексуални жени, които да се разкрият във фотосесия.

Отношението към транс хората е като това към жените в XIX век и именно по тази причина художникът е решил да замени женските персонажи от картините на Майстора с транс жени. Според Вучков транссексуалните жени в България днес са най-дискриминирата група хора. (Припомняме на читателите ни, че т.нар. трансжени са биологични мъже.)

НФК не публикува конкретни мотиви за всеки отделен проект, получил финансиране чрез тях. Много бихме желали обаче да научим конкретните мотиви да се финансира точно този проект и с какво той обогатява културата на нацията.