Гаврата продължава: Скопие връща пратки с книги от България

Много са случаите на конфискувана литература на границата с РСМ

Балкани
16:42 - 28 Юни 2023
37750
Гаврата продължава: Скопие връща пратки с книги от България

Наши куриерски фирми отказват да доставят пратки с книги на български в Северна Македония, сочи проверка на  Lupa.bg. Причината е, че западната ни съседка ги връща. С такъв проблем се е сблъскала Красимира Зафирова, която е искала да изпрати в РСМ книги на Радичков и Йовков.

Ето какво сподели жената във фейсбук:

„Наминах днес през две куриерски служби с намерението да изпратя книги до един приятел в РСМ. Бях подбрала няколко заглавия (разкази от Йовков и Радичков, две мои книги и един стар ботанически справочник), които бяхме обсъждали напоследък и много исках да го зарадвам. Представете си какво беше учудването ми, когато разбрах, че Северна Македония не допуска на своя територия пратки с книги! За миг се изкуших да попитам дали е позволено да се изпращат "Манлихер" и гаубици, но се отказах - не исках да изпадна в неловката ситуация да съм неподготвена, ако е разрешено”.

За същия проблем говори и Михаил Ангелов. Той разказа, че 3 г. изпраща коледни картички в Битоля, които не стигат до получателите си.

Историкът доц. д-р Спас Ташев обясни пред Lupa.bg, че разполага с протоколи за конфискация на български книги. През годините системно наша литература е била изземвана на българо-македонската граница. ”Питам се как е възможно РСМ да твърди, че се е реформирала и желае да стане член на ЕС”, коментира ученият.

Председателят на фондация „Македония” Виктор Стоянов препоръча да се използва пощата за доставки, а не куриерски фирми. „Аз самият не съм имал този проблем, тъй като изпращам по пощата. Пратката стига за 7 дни”, обясни общественикът.