Газът и токът в Сърбия поскъпват от Нова година

Новини
16:09 - 29 Ноември 2022
1696
Газът и токът в Сърбия поскъпват от Нова година

Газът и електричеството за домакинствата ще поскъпнат в Сърбия от началото на 2023 г., съобщи държавната енергийна агенция.

„Средната цена на природния газ за купувачите, които имат право да доставят на регулирани цени в групата „ниско потребление“, включително домакинствата ... ще бъде 4,08 динара за kWh без данъци и такси (около 370 USD за 1000 кубически метра)“, се казва в изявление на регулатора, предаде Факти.

Предишното увеличение на цената на природния газ в Сърбия беше на 1 август, след което цената без данъци и такси за домакинствата беше 35,11 динара за кубичен метър, или около 310 USD за 1000 кубически метра.

„Цената на електроенергията... без данъци и такси ще бъде 8,8 динара за kWh (около 0,07 USD), което е с 8% повече от предишната цена“, уточнява агенцията.

Генералният директор на държавната компания „Сърбиягаз“ Душан Баятович (на снимката) каза след преговорите с „Газпром“ в средата на ноември, че Белград ще получава допълнителни 2 милиона кубични метра газ на ден от Русия от 1 декември в допълнение към предварително обсъдените обеми.

В момента Русия е единственият доставчик на природен газ за Сърбия. Официален Белград, съгласно двугодишно споразумение с „Газпром“, е осигурил около 2,2 милиарда кубически метра годишно, или 63% от годишните си нужди от газ, и планира да запази около 700 милиона кубически метра газ за зимата на своя територия и в Унгария.