Газът може да поевтинее доста над 40%

Топ
10:58 - 26 Март 2020
1618
Газът може да поевтинее доста над 40%

Природният газ може да поевтинее доста повече от сега предвиденото от "Булгаргаз" и от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) намаление на цената с 40.49 процента от 1 април.

Това стана ясно в четвъртък по време на обществено обсъждане в комисията на цената на природния газ през април, следвайки новата формула за образуване на тарифата на синьото гориво, договорена с руската "Газпром", договорена в началото на март.

Причината за очертаващото се допълнително сваляне на цената е в значителния спад на цените на петролните продукти и деривати и на газовите борси, отбелязани в последните 20 дни."Това със сигурност означава допълнително намаление", отбеляза изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов.

Председателят на КЕВР Иван Иванов отвърна, че регулаторът ще изиска от държавното дружество актуална информация с данните към 31 март, за да вземе окончателното си решение за цената през следващия месец, предаде Медиапул.

В четвъртък цената на петрола сорт Брент падна до 26.55 долара за барел, а на американския лек петрол - до 23.52 долара за барел. На природния газ в момента цената се движи под 9 евро за мегаватчас.

Иванов каза, че засега не може да уточни датата на заседанието за вземане на крайното решение за газовата цена предвид обстоятелствата с мерките срещу разпространението на коронавируса. Вероятно то ще е на 31 март, за да се разгледат допълнителните разчети на "Булгаргаз".

Регулаторът обсъжда публично в продавано онлайн заседание и цените на електрическата и топлинната енергия в резултат от намалението на цената на природния газ. По скайп се включиха директорите на топлофикационните дружества в София, Бургас и Перник, които казаха, че приемат предложеното намаление на цената на газа.

За топлинната енергия от КЕВР тримата шефове казаха, че ги приемат, но шефът на столичното парно Александър Александров изрази притеснения от това, че цената ще се сменя всеки месец.

За топлинната енергия се предвижда цената да се намали с между 8 и 25 на сто в страната, а за тока да не се променя.