Газът още поевтиня - с 2,25%

Падането на цената на синьото гориво продължава пети месец

Общество
15:21 - 01 Август 2020
1892
Газът още поевтиня - с 2,25%

Комисията за енергийно и водно регулиране определи цената на природния газ за август. Тя е с 2,25% по-ниска от тази през юли и е 18,67 лв. за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). В сравнение с цената за юли, която беше  19,10 лв. за мегаватчас, намалението е с 0,43 лв.

"Булгаргаз" внесе на 10 юли заявление в КЕВР за 2,20 на сто по-висока цена на природния газ за осмия месец на годината, или той да струва 19,52 лв. 

Как така се получи разликата от искане за поскъпване с 2,2 на сто, до поевтиняване с 2,25%?

От "Булгаргаз" обясняват, че на 23 юли са получили писмо от КЕВР с искане за предоставяне на отчетни ценообразуващи елементи, които към момента на внасяне на заявлението – 10 юли, не са били известни.

"В тази връзка, на 1 август 2020 г., „Булгаргаз“ изготви и внесе актуализирано заявление за утвърждаване цена на природния газ за август на 2020 г., с включени исканите от КЕВР отчетни стойности на ценообразуващи компоненти към 31.07.2020 г.", пишат от държавната фирма.

Така тенденцията за поевтиняване на синьото гориво продължи пети месец - от 1 април, когато бяха променени условията по договора между "Булгаргаз"  и "Газпром експорт", като във формулата за определяне колко да струва горивото за България се даде превес на цените на газовите хъбове в Европа, а тежестта на петролната компонента е по-малка.

Да припомним - до 31 март газът струваше 44,04 лв. за мегаватчас.

В приетото от комисията решение е отчетена предложената  от "Булгаргаз" актуализирана цена на природния газ, а в нея е отразена постъпилата информация за пазарните индекси на европейските газови хъбове към 31.07.2020 г. и  средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари за юли на Европейската централна банка, съобщават от регулатора.

В утвърдената цена на природния газ от 18,67 лв. за мвтч са включени цената на природния газ на входа на газопреносните мрежи, компонента за „обществена доставка“, както и за покриване на разходите на "Булгаргаз" за съхранение на количества в подземното газово хранилище „Чирен“ в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.

В нея не са включени цени за достъп и пренос през газопреносната мрежа, които клиентите следва да заплащат на крайните снабдители. При утвърждаването на цената на природния газ КЕВР отчита заявените прогнозни количества природен газ от внос за вътрешния пазар, променените условия по договора между "Булгаргаз" и  "Газпром экспорт" и усреднения валутен курс на БНБ на лева спрямо чуждестранната валута, в която се заплаща внасяния природен газ. Правомощията на КЕВР са единствено да установи дали заявлението на обществения доставчик "Булгаргаз" отговаря на изискванията на Наредба № 2 за регулиране на цените на природния газ и на договора за доставка между двете дружества, поясняват от комисията.