Газът по-евтин сега, през април скача с 16,5%

Общество
08:28 - 02 Март 2021
438
Газът по-евтин сега, през април скача с 16,5%

Нови врътки с цената на природния газ – стойността на синьото гориво през март ще бъде 28.64 лв./мВтч (без добавките за достъп, пренос, акциз и ДДС), реши Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на закрито заседание днес. Това е с около 5.5% по-малко в сравнение с настоящите 30.39 лв./мВтч, но през април рязко ще поскъпне.

Промяната няма да се отрази на парното и тока, тъй като техните цени бяха определени на много по-високи от пазарните нива още на 1 юли 2020 г. и реално цяла зима потребителите плащат повече въпреки по-евтиния природен газ, припомня „Капитал”.

Според изпълнителния директор на "Булгаргаз" Николай Павлов от декември насам цените на петрола на международните пазари са нараснали с 38% поради увеличеното потребление в резултат на възстановяването на пазарите и влиянието на ограничения добив. А именно котировките на петрола са част от формулата, по която се определя цената на руския газ за България.

Още преди седмица на откритото заседание за цените в КЕВР Павлов изтъкна, че очакванията на обществения доставчик са, че цените през март 2021 г. ще бъдат с 15-16% по-ниски от нивата на газовите хъбове в Западна Европа, тъй като "Булгаргаз" ще предлага количества и от хранилището в Чирен и по договора с азербайджанска компания, които са с по-ниски тарифи.

Намалението през март обаче ще бъде "наваксано" през април, когато се очаква цената на газа рязко да се повиши до 33.41 лв./ мВтч (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), или скок от над 16.65%.