Газът в Европа поевтиня под €50 евро за пръв път от септември 2021 г.

Икономика
15:56 - 17 Февруари 2023
1322
Газът в Европа поевтиня под €50 евро за пръв път от септември 2021 г.

Европейските фючърси на природния газ поевтиняха в петък под 50 евро за мегават час за пръв път от 17 месеца насам с оглед на отшумяващата най-сериозна енергийна криза в региона от десетилетия насам, но се появяват сигнали, че по-нататъшни спадове на цените са малко вероятни.

Продължаващото поевтиняване на синьото гориво е в резултат на по-мекото от обичайното за този период на годината време, все още значителните запаси в европейските газови хранилища към края на зимата и рекордния внос на втечнен природен газ (LNG).

Към 15.00 часа българско време краткосрочните фючърси на нидерландския газов хъб TTF поевтиняват с 5% към 49,40 евро за мегаватчас, достигайки най-ниски ценови нива от септември 2021 г. 

Цените вече бележат спад с над 80% от рекордния връх в края на август 2022 г. малко под 350 евро за мегаватчас, когато намаляващите доставки на руско синьо гориво засегнаха Европа, навреждайки на икономиката в региона и тласкайки инфлацията до най-високите нива от десетилетия.

Сега обаче старият континент е свидетел на рязък обрат с оглед на сравнително мекото зимно време, усилията за намаляване на енергийното потреблението и силните притоци на втечнен природен газ от САЩ до Катар.