Газът в Европа поевтинява с близо 8% към 47 евро за мегаватчас

Остават обачев сила притесненията относно доставките, произтичащи от конфликта между Израел и "Хамас"

Новини
14:17 - 19 Октомври 2023
1179
Газът в Европа поевтинява с близо 8% към 47 евро за мегаватчас

Природният газ в Европа поевтинява в четвъртък с близо 8% към и дори малко под 47 евро за мегаватчас след две поредни сесии на поскъпване, потвърждавайки тенденцията на значителна волатилност на цените след началото на военния конфликт между Израел и "Хамас" този месец.

Днешното поевтинява след поредния неуспешен опит за по-трайно поскъпване на газа над 50 евро/MWh е в резултат най-вече на прогнозите, че температурите в Европа, включително във Франция и Германия, ще се върнат към нормалните си стойности или дори ще се повишат над средните през следващите дни след период на необичайно студено време.

Междувременно австралийските профсъюзи одобриха споразумения за заплащане и условия за двете съоръжения за втечнен природен газ на компанията Chevron в Австралия, което отмени опасността от стачни действия.

Остават обаче в сила притесненията относно доставките на газ, произтичащи от конфликта между Израел и "Хамас",

като се очаква тази нестабилност да се запази поради ограничените глобални доставки. Израел затвори голямото си газово находище "Тамар" поради опасения за безопасността на фона на продължаващия военен конфликти, което обаче може да засегне износа на втечнен природен газ от Египет.

В същото време към началото на октомври газовите хранилища в ЕС бяха запълнени близо до 100%, но това рекордно ниво на запълняемост не покрива напълно потреблението през зимните месеци.