Газът в Европа поевтинява за втори пореден ден

Новини
13:27 - 30 Август 2022
1912
Газът в Европа поевтинява за втори пореден ден

Газът в Европа поевтинява за втори пореден ден на търговия, след като запълването на газохранилищата в ЕС преди зимния сезон става по-бързо от графика, определен преди време от ЕК.

Газовите хранилища в ЕС вече са запълнени на осреднена база до 79,94% в сравнение с целта от 85%, която трябва да бъде достигната до 1-ви ноември, според данните на Gas Infrastructure Europe (GIE) към 28-и август.

В същото време Германия заяви, че нейните газови хранилища се запълват по-бързо от планираното, като към 28 август те бяха нагнетени със синьо гориво на 83,26% и се очаква да бъдат запълнени на 85% до края на август/началото на септември, докато целта на властите в Берлин беше за достигне на това ниво до октомври.

Във вторник към 12.30 часа българско време септемврийските фючърси на нидерландския газов хъб TTF се понижават с нови 6% към 256 евро за мегаватчас, след като при старта на търговия дори достигнаха ценово дъно около 242 евро и след като в понеделник те поевтиняха с близо 20%, отстъпвайки от ценовия връх към 342 евро/MWh, достигнат в края на предходната работна седмица.

Днешното ново поевтиняване е факт, въпреки че "Газпром" обяви, че от днес намалява доставките на синьо гориво за френската Engie, но от голямата компания за комунални услуги посочиха, че те са подготвени за подобен сценарий и вече са осигурили необходимите количества, за да изпълнят ангажимента си към потребителите.

Рязкото поевтинява на газа е факт и въпреки очакваното от утре (31 август) спиране на руските доставки за Европа през "Северен поток 1" в рамките на три дни (до 2 септември включително), след като те вече бяха драстично намалени до едва 20% от капацитета на ключовия газопровод.