Газът в Европа поскъпна над 150 евро за мегаватчас

Новини
12:29 - 01 Декември 2022
1151
Газът в Европа поскъпна над 150 евро за мегаватчас

Газът в Европа поскъпва за трети пореден ден на търговия, достигайки за кратко нива около 165 евро за мегаватчас за пръв път от 13-ти октомври насам.

Към 12.00 часа българско време фючърсите на нидерландския газов TTF с доставка през януари 2023 г. поскъпват с 4% към 153 евро за мегаватчас, след като през ноември европейският газ поскъпна с над 20% заради очакванията за понижаване на температурите с оглед на настъпващата зима, което да увеличи консумацията и да намали запасите в газовите хранилища на стария континент.

Хранилищата в ЕС са запълнени средно на 93,19% към 29-и ноември, според последни данни на Gas Infrastructure Europe (GIE), след като към средата на ноември те бяха запълнени на нива над 95,5%.

За поскъпването на синьото гориво влияние продължава да оказват и проблеми с норвежкото находище Troll и с терминала Barrow North в Обединеното кралство.

"Газпром" все още продължава да доставя газ за Европа през Украйна, макар и в намалени количества, като в началото на седмицата руският енергиен гигант заяви, че е решил да не намалява доставките на газ за Молдова, но същевременно си запазва правото да намали или дори да прекрати доставките, ако Кишинев не успее да извърши договорените плащания.