Газът в Европа поскъпва към 105 евро за мегаватчас

Новини
12:23 - 12 Май 2022
1103
Газът в Европа поскъпва към 105 евро за мегаватчас

В четвъртък природният газ в Европа поскъпва с около 11% към 105 евро за мегаватчас с оглед на намаляващите доставки от „Газпром“ през Украйна и след като Русия предприе контрасанкции срещу западни компании, като нареди спиране на синьото гориво за бивши европейските дъщерни дружества на „Газпром“.

Данни показват, че обемите на руския природен газ, преминаващ през Украйна, продължават да намаляват в четвъртък след спирането от 11-ти май на една от двете ключови входни точки, намираща се в контролирания от сепаратистите регион Донбас.

„Газпром“ заяви, че продължава да доставя газ за Европа през Украйна на входната точка в Суджа, като обемите в четвъртък са 50,6 милиона кубически метра, което обаче представлява спад от 72 милиона кубични метра в сряда и почти двойно по-малко от 95,8 млн. куб. м във вторник. Заявлението за доставка на газ през входния пункт Сохрановка беше отхвърлено от Украйна, напомни още „Газпром“.

Всички това поднови напрежението на европейския газов пазар, като юнските фючърси на нидерландския газов хъб TTF нараства към 12.00 часа българско време с 11% към 105 евро за мегаватчас (MWh), като цените за кратко достигнаха по-рано в четвъртък до 107 евро, след като търговията стартира на нива около 95 евро.

Рязко по-нататъшно поскъпване на този етап изглежда ограничено от продължаващи солидни доставки на втечнен природен газ и от топлото време, което води до намаляване на потреблението и търсенето на синьото гориво.