Газът в Европа поскъпва над 150 евро за мегаватчас

Необичайно студено време в северната част на континента повишава потреблението на горива

Новини
13:19 - 08 Декември 2022
1398
Газът в Европа поскъпва над 150 евро за мегаватчас

Газът в Европа продължава да поскъпва за трета поредна сесия на търговия, надвишавайки ценовото ни от 150 евро за мегаватчас, тъй като вълната от необичайно студено време в северната част на континента повишава потреблението на горива и тества европейската устойчивост по отношение на историческата енергийна криза.

Фючърсите на нидерландския газов хъб TTF с доставка през януари 2023 г. скочиха за кратко в началото на търговията в четвъртък с 6,5% до 159 евро/MWh, преди да последва известна стабилизация през обедната европейска търговия около ниво от 153 евро, което представлява повишение с над 2% в рамките на деня.

От Лондон до Латвия се очаква температурите да паднат под точката на замръзване през следващите дни, показват прогнозите.

Това е първото истинско изпитание през зимния сезон за поставената под напрежение енергийна и газова мрежа в Европа, придружено от спад на вятърната енергия и ядрено производство в Швеция и Франция заради прекъсвания.

„Всичко се дължи на студената вълна, която повишава търсенето на отопление, както и наличието на ясното синьо небе, сочещо към по-слаба вятърна активност и по-голяма зависимост от газ“, посочи пред Блумбърг ръководителят на стратегиите за стоковите пазар в Saxo Bank - Оле Хансен.