Газът в Европа рязко поевтиня

Общият спад на цените за деня се оценява на над 11%

ЕС
15:06 - 16 Януари 2023
1852
Газът в Европа рязко поевтиня

Цената на природния газ на европейските борси се понижава значително в хода на днешната търговия, сочат данни на лондонската борса ICE.

На хъба Те Те Еф (TTF) в Нидерландия договорите се котират за 57, 215 евро за мегаватчас към 13:27 часа българско време. В началото на днешната търговия контрактите се търгуваха за 65 евро за мегаватчас.

Такава динамика се наблюдава за първи път от началото на септември 2021 г.  Общият спад на цените за деня се оценява на над 11%.

Котировките на газа в Европа се понижават на фона на топлото време и запълнените на високи нива подземни газови хранилища.

Сергей Колобанов, заместник-директор на Центъра за икономика на горивно-енергийния комплекс, каза пред агенция Прайм, че в близко бъдеще не трябва да се очаква рязко увеличение на цените на газа в Европа.  Той подчерта, че поевтиняването на енергоносителите се дължи на редица причини.

Става дума както за високото ниво на запасите от газ в европейските подземни хранилища, така и за техническите, икономическите и политическите решения, взети от лидерите на Европейския съюз, посочи експертът.