Газът в Европа се търгува под 40 евро за мегаватчас

Новини
16:23 - 25 Април 2023
1506
Газът в Европа се търгува под 40 евро за мегаватчас

Фючърсите на природния газ в Европа се търгуват малко под 40 евро за мегаватчас през последната седмица на април, оставайки близо до най-ниските нива от юни 2021 г., като от началото на месеца досега европейското синьо гориво поевтинява с 16% поради слабото търсене и голямото предлагане.

Към 16,00 часа българо време във вторник фючърсите на нидерландския газов хъб TTF поевтиняват с 0,44% към 39,75 евро за мегаватчас.

Съхранението на газ продължава да нараства благодарение на рекордните доставки на втечнен природен газ (LNG) от САЩ.

Газохранилищата в ЕС са средно запълнени на 58%, в Германия на 65% и на 87% в Испания, където се намират повечето LNG терминали в Европа.

По-рано днес стартира и схемата на ЕС за съвместни покупки на природен газ.

Еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон наскоро каза, че Европа и нейната енергийна инфраструктура са „в добра позиция да влязат в тази зима с увереност“.

В същото време търсенето на газ остана слабо на фона на усилията на промишлеността и домакинствата да намалят потреблението. През март търсенето на природен газ в Германия е спаднало с 15% в сравнение със средното за 2019-2021 г., като за промишлеността спадът е от 21 на сто.

Въпреки че най-лошото от енергийната криза засега е приключило, съществуват рискове за следващата зима, а именно горещо лято, което може да намали водните нива, студена зима и възстановяване на търсенето на LNG в Азия. През март тази година вносът на LNG от страна на Китай е нараснал с 16,9%.