Газът в Европа ще свърши до февруари 2023 г.

160 хранилища за синьо гориво в ЕС могат да осигурят само 21% от годишното потребление в страните-членки

Новини
12:33 - 14 Септември 2022
1290
Газът в Европа ще свърши до февруари 2023 г.

Европейските газохранилища може да се окажат празни още в началото на февруари 2023 г., независимо че сега се очаква до началото на отоплителния сезон те да са запълнени над 80%.

Така газовите запаси в региона бяха оценени от испанския вестник La Vanguardia, на основата на мнения на експерти.

"Общо 160 газови хранилища в 18 страни от ЕС с ниво на запълняемост от почти 83% ще бъдат достатъчни, за да осигурят само 21% от годишното потребление в страните-членки от ЕС", се казва в материала.

Отбелязва се, че в тази връзка понастоящем пред европейските лидери стои задачата да направят така, че посочените запаси от природен газ да са достатъчни за цялата зима. Според изданието, за целта ще трябва да се намали разхода на синьо гориво и да се преразпределят излишъците му.

„Би било възможно да се издържи с настоящите запаси и до март 2023 г., но при условие, че Москва възобнови доставките на газ, макар и в малък обем“, пише вестникът.

Обаче цитираните от изданието експерти се съмняват, че Европа ще успее да постигне целите за намаляване на потреблението на природен газ. Те също така не са сигурни, че с наличната газова инфраструктура на региона, ще може при необходимост да се разпредели допълнително газ към страни, които се нуждаят.