Газът в Сърбия поскъпва с 11% от 1 януари 2023 г.

Балкани
17:44 - 17 Ноември 2022
1058
Газът в Сърбия поскъпва с 11% от 1 януари 2023 г.

Изпълняващият длъжността директор на "Сърбиягаз" Душан Баятович заяви днес, че според изчисленията на компанията цената на газа трябва да се повиши с 11 процента от 1 януари, съобщи белградската агенция Бета.

Според вътрешните изчисления на "Сърбиягаз", цената на този енергиен продукт в Сърбия трябва да се увеличи с 11 процента и това ще бъде в сила от 1 януари 2023 г. Това ще бъде почти най-ниската цена в Европа, която все още ще бъде субсидирана от държавата, каза Баятович пред телевизия Пинк.

Той добави, че увеличението на цената е необходимо, за да може "Сърбиягаз" да има ликвидност и да може да получава заеми, а също така е необходимо и заради споразумението с Международния валутен фонд, който ще изисква увеличение на цената както на газа, така и електричеството.

Баятович каза, че увеличението на цените на електроенергията и газа няма да бъде голямо, за да може дори хората с минимална заплата да могат да си платят сметките. 

Според него Сърбия е осигурила още два милиарда кубически метра газ от Русия по петролната формула и 1,2 милиарда от други източници.