Газовата връзка между Гърция и България е готова

Предстоят само софтуерните тестове и документацията

Свят
16:29 - 01 Юли 2022
2562
Газовата връзка между Гърция и България е готова

Премиерът Кирил Петков се увери в района на Стара Загора в успешното приключване на проекта IGB, съобщават от Министерски съвет.

Газовата връзка Гърция – България свързва газопреносните мрежи на двете съседни държави, осигурявайки достъп на България до Южния газов коридор и до редица нови източници на природен газ.

„Това е начинът за истинска диверсификация. Проекти като „Турски поток“ нямат общо с диверсификацията. Тук вече имаме алтернативно трасе за газ“.

Това заяви пред журналисти днес премиерът с оставка Кирил Петков от Стара Загора, където инспектира междусистемната газова връзка Гърция-България. Той съобщи, че газовата връзка с Гърция вече работи и ще бъде официално открита на 7 юли от него и премиера на Гърция Кириакос Мицотакис.

„Днес видяхме абсолютно физически завършена линия. Оттук нататък предстоят само софтуерните тестове и документацията. Днес е 1 юли. Нашето обещание беше, че до 1 юли това ще се случи физически и то се случи“, заяви Петков.

„Тук вече имаме алтернативно трасе за газ. Азерският газ е в пъти по-евтин от газа на „Газпром“. Радвам се, че това, което видях днес, са 42 пълни бара, работещи, функциониращи“, каза още той.

Пробният трансфер на азерски газ от Гърция за България по интерконектора Комотини-Стара Загора започна на 19 юни, а по думите на премиера днес интерконекторът вече работи.