Газовите хранилища на Румъния са запълнени над 90 процента

ЕС
13:21 - 14 Октомври 2022
1554
Газовите хранилища на Румъния са запълнени над 90 процента

Към днешна дата газовите хранилища на Румъния се запълнени над 90 процента, съобщи румънският премиер Николае Чука, цитиран от агенция Аджерпрес.

Чука посочи, че румънците и икономиката на страната ще разполагат с цялото количество газ, необходимо за изкарване на тази зима, независимо от метеорологичните условия.

"Вече имаме 477 млн. куб. м газ повече в хранилищата в сравнение с миналата година, т.е. 2,774 млрд. куб. м от общия капацитет за съхранение от 3,07 млрд. куб. м. Румънците и нашата икономика ще разполагат с всичкия необходим газ, за да изкарат тази зима, независимо от времето. От 55-те милиона кубични метра, необходими за среднодневното потребление през зимата, почти половината се произвеждат рутинно в страната, а останалата част се покрива от складираните количества. Оценките показват, че няма абсолютно никакъв проблем с доставките на газ за населението, промишлеността и бизнеса“, написа премиерът Николае Чука в публикация на правителствената страница във Фейсбук.

Румънският премиер е поискал от отговорните институции да продължат интензивното съхранение на газ и внимателно да управляват количествата, необходими за преминаване на тази зима.

"С таван на цената на газа за румънците и достатъчно газ за функционирането на икономиката правителството ще продължи да подкрепя активно както гражданите, така и промишлеността ни", добави Николае Чука.