Газовият експерт Христо Казанджиев пред Lupa.bg: България е прецакана !

"Турски поток" може да се редуцира до малък проект за Гърция и Македония

Общество
15:02 - 11 Декември 2019
10652
Газовият експерт Христо Казанджиев пред Lupa.bg: България е прецакана!

-Г-н Казанджиев, бившият енергиен министър Румен Овчаров онзи ден заяви, че "Турски поток" може да заобиколи България. Ще се стигне ли чак дотам според вас?

-Съществува възможност "Турски поток" да мине към Гърция – т.е., доставките само за Гърция да минат директно от Турция за Гърция. Но "Турски поток", по начина, по който се представя за доставки към Сърбия – е малко вероятно да заобиколи България. Защото за да стигне до Сърбия, трябва да мине през Македония или през Албания – нещо, което е немислимо и няма икономическа логика.

Но притесненията около "Турски поток" са основателни. Спомнете си ситуацията с "Южен поток" – как се изграждаше, как се взе инвестиционно решение и в последния момент Путин го канцелира, прекрати проекта.

Така че мен лично заявлението на Путин преди дни малко ме стресна. Много е вероятно "Турски поток" да се редуцира до един малък транзит през България за Гърция и Македония, но не и за Сърбия!

-Т.е., от голям проект да се минимизира?

-От много голям проект да се минимизира до транзит за Гърция и Македония през България.

-А по каква причина – заради претенции на САЩ и Тръмп?

-Не, не. По мое лично мнение отсъства икономическа логика да се изгражда проектът "Турски поток", при условие че Русия и Украйна се договорят за транзита през следващите 10 години. При това положение Сърбия спокойно може да получава необходимите й количества природен газ през Украйна. Така, както го прави досега – през Украйна, Унгария и след това едно отклонение към Сърбия – преди газоразпределителния хъб „Баумгартен”.

-Излиза, че България губи и при раздор между Русия и Украйна, и ако двете страни се разберат. В първия случай може да останем без газ, във втория – без голям проект „Турски поток”?

-Не, не, чакайте.Това са отделни въпроси. България без газ няма да остане. Това са спекулации.

-А ако Русия и Украйна се разберат и газът за Сърбия си минава през Украйна, както казахте?

-В резюме: България е прецакана! При всички възможни варианти България е прецакана поради това, че транзитът през нас ще намалее! Даже и да се изгради „Турски поток” и да се напълни тръбата до максимум – транзитът като количества природен газ ще намалее.

-Това никой не го обяснява.

-Но то се знае. В момента общият капацитетът за Турция, Гърция и Македония е 18,5 млрд. куб. м. газ. Реално се транзитират за 17,5. А при включването на "Турски поток" – ако заработи в пълната си мощност – през България ще минават 12 млрд. куб. м. за Сърбия. В допълнение към това – 2,5 млрд. куб. м. за Гърция и 0,5 млрд. куб. м. към Македония. Т.е., транзитът през България ще намалее в абсолютна стойност.

-Затова ли Путин ни критикува, че строим бавно – за да подготви почвата какво предстои?

-Именно това е основата! Защото България, каквото и да ми приказват, не може да изпълни ангажиментите си за въвеждане в експлоатация на газопровода през страната ни. Към момента България вече има готовност да транзитира по "Турски поток" за Гърция и Македония, но не е за Сърбия! За Сърбия ще се отложи или за средата на 2020 или за 2022. Ако изобщо се изгради.

-Премиерът Борисов не може да не е наясно с тези неща? Че сме „прецакани”, както казвате?

-Разбира се, че го знае! Те го знаеха и за „Южен поток”, но продължаваха да изразходват пари за него. Това е болката на българските политици – да харчат пари. А какво ще стане – изобщо не ги интересува.