Газпром иска да стъпи в Африка

Новини
13:08 - 23 Юни 2023
1848
Газпром иска да стъпи в Африка

Руският енергиен гигант Газпром е отворен за конструктивни предложения от африканските нации и е готов да им предложи своя опит и технология. Това съобщи агенция ТАСС.

"По-широкото използване на природен газ ще помогне на Африка да реши редица проблеми, от икономически до социални и екологични. Убедени сме, че е от съществено значение за Африка да открие всички предимства на този вид гориво. Виждаме потенциал в сътрудничеството с африканските страни и ние можем да им предложим нашата уникална експертиза и нашия опит в технологиите", изтъкна Дмитрий Хандога, високопоставен служител в компанията.

По думите му "Газпром" е отворен за обсъждане на конструктивни и взаимноизгодни предложения, които биха могли да улеснят икономическото развитие и да подобрят живота на хората в африканските страни.

Според експертни оценки Африка ще генерира над 60% от растежа на световното население до 2050 г.

Очаква се регионът да претърпи значителен икономически растеж, който ще бъде придружен от двукратно увеличение на потреблението на енергия, по-специално търсенето на природен газ ще се увеличи 2,5 пъти. Увеличаването на производството на природен газ ще помогне да се отговори на нарастващото търсене на газ на африканския континент. Към днешна дата обаче по-голямата част от газа, произведен в Африка, се изнася в чужбина, посочват от Газпром.