ГДБОП разби група за трафик на 72 кг хероин (ВИДЕО)

Новини
17:04 - 31 Март 2020
2535
ГДБОП разби група за трафик на 72 кг хероин (ВИДЕО)

ГДБОП неутрализира престъпна група за трафик на 72 кг хероин от Близкия Изток към Западна Европа, съобщиха от МВР.

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност две лица за участие в бандата. Други две лица, съпричастни с престъпната дейност на групата, са обявени за международно издирване.

Ръководителят и чужд гражданин, постоянно пребиваващ в България, бяха задържани на 30 март 2020 г. при специализирана полицейска операция на ГДБОП в Бургас, Стара Загора, Димитровград и Хасково, осъществена под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура.

В хода на действията по разследването на паркинг за тирове в Хасково, в камион с българска регистрация, са намерени и иззети 72 кг хероин за над 10 млн. лв., предзназначени за европейския черен пазар. На мястото е задържан лидерът на групата С.А. в момент на демонтиране на тайници във въздушните бутилки на полуремаркето, в които е бил скрит наркотикът. Той е осъждан, има криминални регистрации за кражби и трафик на наркотиции.

Същия ден е задържан и чуждият гражданин, чиято роля в групата е била да осигурява купувачи за онази част от хероина, която оставала в България за финансиране на следващи доставки.

Установено е, че наркотиците са били товарени на камиони с монтирани тайници в конкретни държави в Близкия Изток и пристигали в България през сухопътни граници или с фериботи на български пристанища. Впоследствие те няколко пъти били претоварвани на други превозни средства, преди да бъдат трафикирани към крайната дестинация - Западна Европа.

Задържаните 72 кг хероин пристигнали на пристанище Бургас на 26 март 2020 г. и били претоварвани на няколко камиона, за да се затрудни евентуално наблюдение от страна на правоохранителните органи.

При претърсванията и изземванията на адреси в различни селища, обитавани и ползвани от обвиняемите лица, са събрани доказателства за престъпната им дейност. За пълното и всестранно разследване на дейността на групата е създадена координация за съвместни действия с партньорски служби на няколко държави.

На обвиняемия за ръководител на групата е наложено задържане до 72 часа. За него предстои Специализираната прокуратура да внесе в Специализирания наказаелен съд искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“. На другия обвиняем за участие в групата е наложена „парична гаранция“ в размер на 20 000 лева.